Tehokas lämmönkäyttö

Rakennuksen lämmönkulutukseen voi vaikuttaa suuresti yksinkertaisilla ratkaisuilla ja helpoilla valinnoilla.

Lämpö

Tiloihin kannattaa säätää niille sopivat lämpötilat – esimerkiksi asuinhuoneeseen noin 21 ºC, makuuhuoneeseen noin 19 ºC, lämpimiin varastoihin noin 12 ºC ja autotalliin vaikkapa 5-10 ºC. Lämpötilan laskeminen yhdellä asteella laskee vuotuista lämmityskustannusta noin 5 %. Lomien ja muiden poissaolojen aikanakin tyhjän talon lämpötilaa ja ilmanvaihtoa kannattaa toki pienentää.

Rakenteet

Ovien ja ikkunoiden tiivisteiden kunnon voi tarkistaa vaikkapa lämmityskauden alussa – seinän eristeet eivät auta, jos lämpö karkaa harakoille ovien väleistä. Kylmänä talviyönä taasen suljetut sälekaihtimet ja verhot ikkunan edessä ovat ylimääräisen ikkunalasikerroksen veroinen lisäeriste. Tuuletus kannattaa tehdä nopeasti ja tehokkaasti, sekä koittaa vältellä kylmimpiä pakkashuippuja tuuletusaikoina. 

Käyttö ja laitteet

Pitkä kuuma suihku kuluttaa tietenkin enemmän lämpöä kuin nopea viileä, mutta myös tarpeettoman suuri paine ja tehoton suihkupää voivat pitää lämmönkäyttöä suotta turhan korkeana. Hyvin säädetyt ja toimivat kaukolämpölaitteet estävät turhaa hukkakulutusta. Ylä- ja alaosastaan aivan erilämpöinen tai loriseva patteri taasen kaipaa asiantuntevaa ilmaamista.